Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu’na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katıldı.
TBB BAŞKANI: SEKTÖRÜN ÖZKAYNAK KARLILIĞI ENFLASYONUN GERİSİNDE KALDI
Toplantıda açılış konuşmasını Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar yaptı. Çakar sektörün sermaye yapısının güçlü olduğunu vurgularken, kredi risklerinin de yönetilebilir düzeyde olduğunu belirtti. Çakar, son yıllarda bankacılık sektörünün kaynaklarının üretim, yatırım ve ihracata gittiğini ifade etti. Kur korumalı mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 25 olduğunu belirten Çakar, sektörün özkaynak kârlılığının enflasyonun gerisinde kaldığını söyledi.
“EKONOMİMİZDE YENİDEN DENGELENME İHTİYACI ÇOK AÇIKTIR”
Daha sonra konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “2024’ün ikinci yarısından itibaren küresel finansal koşullarda daha destekleyici bir ortamla karşı karşıya kalmayı umut ediyoruz. 2022-2023 döneminde ülkemiz reel olarak %5,4 büyüdü. 2023’te %4,5 civarında bir büyüme öngörüyoruz. Ekonomimizde bir yeniden dengeleme ihtiyacı çok açıktır. Politika çerçevemizi bu ihtiyaca göre şekillendiriyoruz. Ekonomi politikalarımızda, şeffaflık, tutarlılık, uluslararası normlara uygunluk temel hedeflerimizdir. Kısa vadede bizim önceliğimiz makro finansal istikrarın kalıcı bir şekilde tahsis edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılmasıdır. Para politikasında başlattığımız, sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri olumlu etkilemeye başlamıştır. Ülkemizin risk primi 400 baz seviyesine gerilemiştir” dedi.
“BANKACILIK SEKTÖRÜMÜZ SAĞLIKLI YAPIYA SAHİP”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin daha olumlu perspektif sunmaya başladığını belirten Şimşek, şunları söyledi:
“Sermaye piyasalarımıza fon akışı da başlamıştır. Tüm bu gelişmeler yurtdışı finansman erişimini kolaylaştırıyor. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz.
Bankacılık sektörümüz yüksek aktif kalitesi ve güçlü sermaye yapısıyla sağlıklı bir yapıya sahiptir. Sermaye piyasalarını derinleştireceğiz, sürdürülebilir finans, katılım finansının geliştirilebilmesi için önemli adımlar atacağız. Karbon piyasasını kuracağız. TBMM ürünlerinin katılım finansa uyumunu sağlayacağız. Katılım finansının piyasasının kurulabilmesi için ilave adımlar da atacağız.
İç talepte bir dengelenme ihtiyacı var. Bankalarımızdan programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın desteklenmesi büyük önem arz etmektedir.
“ÖZELLİKLE İHRACATIN FİNANSMANI ÖNEMLİ”
Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın finansmanı önemlidir.
“REEL SEKTÖRÜ DESTEKLEMEK ESAS VAZİFEMİZDİR”
Özel sektör bankalarının geride kalmasının sebeplerini iyi biliyoruz. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem geride kalmalı. Artık bu sürdürülebilir değil. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir.
Sürdürülebilir yüksek büyümenin devamı için reel sektörümüzün finansmana kesintisiz erişimi tabii ki olmazsa olmazdır. Dün TOBB’un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi. Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak. Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır.
patronlardunyasi.com