Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek? Ekonomistlerden dikkat çeken değerlendirme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu. Peki bu karar piyasaları nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Orta Doğu gerilimi Asya borsalarını vuruyor! (19 Haziran 2025)

ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler küresel piyasaları baskılarken, ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu artırabileceği ve büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri, Fed ve yatırımcıların gelecek …

Merkez Bankası savaşın gölgesinde faiz için karar verecek: İndirim için ilk sinyal verildi

Merkez Bankası yılın dördüncü faiz kararını yarın açıklayacak. Son olarak 19 Mart’ın ardından yaşanan şoklar Merkez’i 300 baz puan faiz artışına yönlendirmişti. Gecelik faizler son dönemde yüzde 49’daki üst bant yerine yüzde 46’daki politika faizine kadar geriledi. Bu adım ise politika faizinde indirime işaret eden ilk sinyal..

Özgür Erdursun en iyi ihtimalden hesapladı, memur ve emeklilerin alacağı zammı açıkladı

Temmuz ayı yaklaşırken milyonlarca emekli ve memur, maaşlarına yapılacak ara zammı merakla bekliyor. Zam oranı ve en düşük emekli aylığının hangi seviyeye yükseleceği gündemdeki yerini korurken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, olası senaryolar …

ABD Vietnam’a Çin teknolojisinden vazgeçmesi için baskı yapıyor

Bugün Vietnam, genellikle Çin’de üretilen bileşenleri kullanan Apple ve Samsung gibi büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Meta ve Google ayrıca VR kulaklıklar ve akıllı telefonlar gibi ürünleri Vietnam’dan ithal ediyor. Donald Trump …

Alüminyum zirveyi sevdi

Haziran ayında alüminyum vadeli fiyatları ton başına 2.510 doların üzerinde işlem gördü. Bu seviye, çeyrek başından bu yana kaydedilen en yüksek düzey olarak öne çıktı. Küresel imalat talebine dair beklentiler fiyatlamada belirleyici olurken, Çin’de …