Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti

“Hekimlerin Yurt Dışına Göçü Devam Ediyor: Gerçekler ve İddialar”

“Giderlerse gitsinler” denilen hekimlerin, yurt dışına göçü sürüyor. Yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), “iyi hal belgesi” alan hekim sayısı her geçen yıl artıyor. TTB’nin son paylaştığı verilere göre 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25, 2024’te ise 2 bin 692 hekim yurt dışına çıkmak için “iyi hal belgesi”ne başvurdu. TTB’nin söz konusu paylaşımının ardından Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm Merkezi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TTB’yi yalanladı. Söz konusu paylaşımda “2024 yılı ilk 10 ayında 1.067 hekim iyi hâl belgesi almış; bunlardan yalnızca 206’sı yurt dışına çıkmıştır. Geçmiş dönemlerde yurt dışına çıkan 262 hekimimiz ise ülkemize dönerek sağlık sistemimize yeniden dahil olmuştur. Spekülasyonların aksine; her iyi hal belgesi alan yurt dışına gitmemekte, gidenlerden de çok sayıda hekim geri dönmektedir” denildi. Ancak sağlık emekçileri yurt dışına giden hekimlerin yanı sıra kamudan ayrılan hekim sayısının da ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

  • ‘SÖZDE REFORM!’

Cumhuriyet’e konuşan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, 2024 yılında 1 Ocak ile 16 Ekim arasında kamudan istifa eden uzman hekim sayısının bin 150, hekim sayısının da 2 bin 37 olduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Uyguladıkları tüm reform programlarına, ‘istifalar, yurt dışına göç azaldı’ ifadelerine rağmen 2024’te ayda ortalama 200 hekim kamudan istifa etmiş. Bakanlık, yaklaşık 4 yıldır artan sağlık hizmetleri talebi karşısında yetersiz kalan hekim sayısına yönelik sözde reform ve adımlar atıyor” dedi.

  • ‘YERLEŞEN SAYISI, İSTİFA EDEN SAYISI İLE DENK’

Kamudan çıkışın, geri dönüşü olmayacak şekilde devam ettiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı’nın sağlığa erişim sorununda belirlediği strateji mesai dışı çalışma olsa da uygulama palyatif olup, sorunun temelinde olan yoksullaşma ve hekim açığı çözülmedikçe sorun; daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, “2023-2024 iki yıllık dönemde toplan 6 dönem ilk defa yeniden atama kurası ile 14 bin 144 kadro ilanı yayınladı bu kadroların yalnızca 3 bin 657’si tercih edildi. 2023-2024 yılı iki yıllık dönemde istifa eden uzman hekim sayısı ise 3 bin 360. Yerleşen sayısı, istifa eden sayısı ile denk. Emeklileri de bu sayıya eklediğimizde sorun daha da ciddi boyutlara erişiyor. Palyatif çözümler değil, kök nedenleri ortadan kaldıracak adımlar atılmalı” dedi. Ayrıca Yalçınkaya, AKP’nin iktidarda olduğu 2013-2024 yılları arasında toplam 18 bin 690 uzman hekimin kamudan ayrıldığının altını çizdi.

Related Posts

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.