En istilacı 100 türden 12’si Türk denizlerinde

EVRİN GÜVENDİK / Ankara –

Uluslararası bir rapor, istilacı yabancı türlerin dünya genelinde yayılmasının arttığını belirtiyor ve Türkiye’nin bu türlerin taşınmasında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguluyor.

Rapor, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine dayanarak, 12 istilacı yabancı türün Türkiye’de bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu türler arasında Doğu Amerika sivrisinek balığı, taraklı denizanası, deniz salyangozu, gümüşi havuz balığı, zebra midyesi, su sümbülü, katil yosun, gökkuşağı alabalığı, Mozambik tilapyası, su maymunu, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve karabalık yer alıyor.

Sağlığı da Etkiliyor

Raporda, istilacı türlerin patojenler ve hastalıklar yayarak yerli balık popülasyonlarında ani ölümlere veya azalmalara neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, raporda şu tespitlere yer veriliyor:

“Akdeniz, Türkiye kıyılarında egzotik göçlerin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Egzotik türler, balıkçılık faaliyetleri sırasında balıkçıların sağlığını tehdit eder, ekstra iş gücü, yakıt ve av araçları maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu durum, denizel ekosistem üzerinde de olumsuz etkilere yol açarak yerli türlerin bolluğunu azaltabilir ve balıkçılık faaliyetleri için ciddi zararlara sebep olabilir.”

Eylem Planı Önerisi

Raporda, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek için eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, sucul yabancı türler için daha kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmasını, giriş yapan türlerin yayılmasını önlemek için kontrollerin yapılmasını, popülasyon oluşturduğu kanıtlanan türler için izleme ve imha çalışmalarının yapılmasını öneriyor. Ayrıca, denizanası, aslan balığı gibi istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılmasını da tavsiye ediyor.

Related Posts

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları mayısta azaldı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Tarife savaşları Çin’e yaramadı: Şirketlerin karları düştü

ABD ile karşılıklı tarife restleşmesi sonucu anlaşmaya varan Çin’de sanayi şirketlerinin karları, belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

AYM’den flaş ÖTV kararı! 9 ay sonra yürürlüğe girecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki, engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan malul ve engellilerden sadece taşıtı özel tertibatla bizzat kullanabileceklerin, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasından yararlanabileceğini öngören kuralı, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Tatilciler otelden eve geçti! Haftalık 75 bin TL

Tatil masraflarını kısmak isteyenler, oteller yerine günlük kiralık evleri tercih etmeye başladı.