Doğum Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Doğum Yardımı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğan çocuklar için sunulan destekler ve uygulama esasları belirlendi. Türk vatandaşlarına doğum yardımı konusunda önemli maddi destekler sağlayan yönetmelik, ailelere ekonomik katkı sunuyor.

Yönetmelik kapsamında, ilk çocuk için tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için aylık bin 500 lira ve üçüncü çocuktan itibaren her çocuk için aylık 5 bin lira ödeme yapılacak.

Ödemeler İçin Şartlar

Yönetmelik gereğince, doğum yardımı ödemeleri herhangi bir vergi veya kesinti yapılmadan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla gerçekleştirilecek. Doğum yardımı için başvurular e-Devlet ve belirlenen diğer kanallar üzerinden yapılabilir. Yardımdan faydalanabilmek için anne veya baba Türk vatandaşı olmalı ve Türkiye’de ikamet etmelidir.

Aylık 5 Bin Lirayı Bulacak

İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar devam edecek. İlk çocuk için doğum yardımı başvuruları doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise çocuğun 5 yaşını dolduracağı ana kadar yapılabilir.

Doğum Yardımı Haczedilemeyecek

Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Ancak ölüm, çocuğun kurum bakımına alınması veya vatandaşlığın kaybedilmesi gibi durumlarda ödemeler durdurulabilir veya yeni hak sahibi tarafından devam ettirilebilir. Yanlış beyanda bulunarak haksız yere yardım alan kişilerin bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecektir. Ayrıca, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında yasal işlem yapılabilir.

Başvurular 30 Gün İçinde Yapılacak

Yönetmelik gereğince, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra doğan çocuklar için doğumun gerçekleştiği ayı takip eden 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde geriye dönük ödeme yapılamayacaktır. Ancak ilk 30 gün içinde yapılan başvurularda geriye dönük destek alınabilecektir. Yeni düzenleme ile 5 Mayıs 2015 tarihli eski doğum yardımı yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Bu yeni sistem ile ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Abdurrahman Yazıcı – Yaşam

Related Posts

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

ATA AÖF BÜTÜNLEME SINAV GİRİŞ YERLERİ || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı. ATA AÖF final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Final sınavlarında istedikleri başarıyı elde edemeyenler için yapılacak olan bütünleme sınavları üç oturumda tamamlanacak. Sınav öncesi ATA AÖF sınav yerleri obs.atauni.edu.tr giriş ekranı üzerinden öğrenilebilecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavı giriş belgesi nasıl alınır? İşte ayrıntılar…

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHİ ||Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavları ne zaman sorusu, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

AYT’de müfredat dışı soru!

MEB’in öğrencilere okunmasını tavsiye ettiği, “100 Temel Eser” içinde ve müfredatta yer almayan, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik yolsuzluklar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazeteci Mahmut Ersoy’un öldürülmesini konu alan Attila İlhan’ın, “Kurtlar Sofrası” adlı romanından soru soruldu.

HSK KARARNAME 2025 – SON DAKİKA || HSK kararnamesi ile görev yeri değişen hakim ve savcıların isimleri

HSK kararname 2025 son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Hakimler savcılar kararnamesi Resmi Gazete’ de yayımlandı. HSK’nin 2025 yılı Ana Kararnamesi tamamlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) 2025 yılı Ana Kararnamesi çalışmalarını tamamladığını bildirerek, hakim ve savcılara yeni görev yerlerinde başarı diledi. İşte, HSK kararnamesi ile görev yeri değişen hakim ve savcıların isimleri

YÖK Başkanı Erol Özvar: Türkiye uluslararası öğrencilere ev sahipliğinde dünyada ilk 10’da

“Üniversitelerimizi yurt dışından araştırmacılar ve öğretim üyeleri için cazip seçenekler haline getirmek istiyoruz”