Bilim insanlarının yeni keşfi: Hala çok güzel kokuyorlar

Dokuz mumyayı inceleyen araştırmacılar, kokularının yoğunluğunda bazı farklılıklar olsa da hepsinin “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” olarak tanımlanabileceğini buldular.

Kokunun kimyasal bileşiminin yeniden yaratılmasının, başkalarının mumyanın kokusunu deneyimlemesini sağlayacağını ve içindeki bedenlerin çürümeye başladığının belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyorlar.

Araştırmacılardan Cecilia Bembibre, BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, “Mumyalanmış bedenleri koklama deneyimimizi paylaşmak istiyoruz, bu nedenle Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sunulacak kokuyu yeniden oluşturuyoruz” dedi.

Mumyalama işlemi sırasında, eski Mısırlılar ruhun öbür dünyaya geçişine hazırlanmasının önemli bir parçası olarak bedeni hoş kokularla çevrelerdi. Bu nedenle mumyalama işlemi sırasında firavunlar ve soylular yağ, mum ve merhemlerle süslenirdi.

“Filmlerde ve kitaplarda mumyalanmış cesetleri koklayanların başına korkunç şeyler gelir. Bunların hoşluğuna şaşırdık,” dedi Dr. Bembibre.

Perşembe günü Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlanan akademik çalışmanın yazarları, mumyanın içine müdahale etmeden lahitin içindeki kokuyu çıkarmak zorundaydı.

Araştırmacılar, fiziksel numuneler almadan kokuyu ölçebilmek için küçük bir tüp yerleştirdiler. Müzenin kokularını duyan ziyaretçiler, Antik Mısır’ı ve mumyalama sürecini bambaşka bir gözle deneyimleyebilecekler.

Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı öğretim görevlisi olan ve doktora tezini koku siyaseti üzerine yazan Ally Louks, bunu tarihi iletmenin “gerçekten yenilikçi” bir yolu olarak tanımladı.

BBC’ye verdiği demeçte, “Burnunuzu tutmak güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkiye neden olur. Kokuların sosyal, dini ve kişisel uygulamalar için anahtar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Matija Strlič ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, kokuların mumyanın hangi sosyal sınıfa ait olduğunu bile tahmin edebileceğini söyledi.

“Bu yaklaşımın diğer müze koleksiyonları için de büyük ilgi görme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu keşif, müze ziyaretçilerine mumyalara dair yeni bir duyusal bakış açısı sağlamanın yanı sıra mumya koruyucuları için de potansiyel bir atılım anlamına geliyor.

Araştırmacılar, lahitin içindeki farklı kokuları ayırmak için gaz kromatografisi adı verilen bir teknik kullandılar. Bu kokular birleşerek lahitin kokusunu oluşturdu.

Mumyalama işleminde kullanılan hayvansal yağların parçalanmasıyla ilişkili kokular bulundu; bu, cesedin çürümeye başladığı anlamına gelebilir.

Araştırma raporunda, bu keşiflerin mumyaların korunmasına “pratik müdahalelerde” bulunmayı, bedenlerin en iyi şekilde nasıl saklanıp sarılacağının belirlenmesini mümkün kılacağı belirtiliyor.

“Bu, koleksiyonun bakımını üstlenen koruyucular için faydalıdır çünkü bu sayede koleksiyonun gelecek nesillere ulaşmasını sağlayabiliriz” dedi Dr. Bembibre.

Related Posts

Dünya nefesini tuttu radyasyon seviyesini takip ediyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik gece saatlerinde düzenlediği saldırılar sonrası Fordo dahil hiçbir tesiste radyasyon seviyelerinde artış olmadığını duyurdu.

O telefonların vergisiz fiyatları şoke etti! ‘Bu resmen haraç’

Dünyanın sayılı marka telefonlarından olan iPhone telefonların Türkiye’ye girişten sonra vergi eklenen fiyatları ile vergisiz fiyatları görenleri şoke etti. Sosyal medyada kullanıcılar fiyat farklarını görünce tepkiler gecikmedi

ABD’li eski istihbaratçı Ritter: Ermeni Kilisesi’ne yönelik baskı, ülkenin Batı yanlısı eğiliminin bir sonucu

İş adamı Samvel Karapetyan Ermenistan Apostolik Kilisesi’ni savunmak üzere yaptığı konuşmanın ardından ‘yasadışı olarak iktidarı ele geçirme çağrısı yapmakla’ suçlanmış ve tutuklanmıştı. Eski ABD Deniz Piyade Teşkilatı istihbarat subayı Scott Ritter söz konusu meseleyi Sputnik’e değerlendirdi.

Gerilim tırmanıyor! İran gerçekten Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir mi?

İran, ABD’nin İsrail’e destek vererek savaşa resmen müdahil olması halinde, dünyanın en kritik petrol geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği uyarısında bulundu. İran Meclisi’nin kıdemli üyelerinden Ali Yezdihah, yarı resmi Mehr …

Putin: Silah üretimine hazırlanıyoruz

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun (SPIEF) ana oturumunda bir konuşma gerçekleştiren Putin, Rusya’nın sadece kendini korumayacağını, bununla birlikte “dost ülkelerle” askeri ve teknik işbirliğini geliştireceklerini belirtti. Putin …

İsrail’den İran’a tehdit: Tahran’ın tamamını boşaltın

İsrail Savunma Bakanı Katz, “İran’ın başkenti Tahran’dan nüfusun toplu olarak tahliye edilmesi gerektiğini” savundu.