Modern hayatın panzehiri: “Yavaşlamak ruh sağlığına iyi geliyor”

Ruh Sağlığını İyileştirmenin Yolu: Yavaşlamak

Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaşlamanın ruhsal denge için önemli olduğunu vurgulayarak, insan zihninin sürekli koşuşturarak sağlıklı kalamayacağını belirtiyor. Yavaşlamanın, duyguları fark etmek, ihtiyaçları duymak ve yaşamın tadını çıkarmak için bir yol olduğunu söylüyor.

Modern hayatın hızlı temposunun bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Uzman Klinik Psikolog İlayda Kutevu, pandemi sonrası dönemde özellikle Z kuşağı arasında popüler hale gelen ‘Yavaş Yaşam Hareketi’ne dikkat çekiyor. Bu hareketin temel taşları arasında minimalizm, dijital detoks, doğayla temas ve bilinçli farkındalık gibi kavramların yer aldığını belirtiyor. Kutevu, bu yaklaşımın sadece bir yaşam tarzı olmadığını, aynı zamanda anksiyete, tükenmişlik sendromu ve depresyonla mücadelede etkili bir koruyucu önlem olduğunu vurguluyor.

Meşguliyetin başarı ile ilişkilendirildiğine dikkat çeken Klinik Psikolog İlayda Kutevu, sürekli meşgul olmanın bir bağımlılığa dönüşebileceğini ve yavaşlamanın cesaret gerektiren bir eylem olduğunu ifade ediyor. Modern hayatın sürekli “daha fazla”yı dayattığını belirten Kutevu, yavaş yaşam felsefesinin ise kişinin kendi ritmini bulmasına yardımcı olarak duygusal denge ve zihinsel netliği desteklediğini açıklıyor.

Klinik Psikolog İlayda Kutevu, yavaş yaşamın dijital çağda da uygulanabilir olduğunu vurgulayarak, basit adımlarla dijital alanın daha huzurlu hale getirilebileceğini belirtiyor. Ayrıca, yavaş yaşam felsefesinin çocuklar ve gençler için de duygusal dayanıklılığını artırıcı bir etki sağladığını belirtiyor.

“Gün içinde 5 dakika hiçbir şey yapmamak bile bir başlangıç. Günlük tempoyu yavaşlatmak, boşluk yaratmak, aynı anda her şeye evet dememeyi öğrenmek. En önemlisi de şu: Herkesin yavaşlama şekli farklı. Kimisi için doğaya çıkmak, kimisi için yazı yazmak, kimisi için sessizlik. Kendi yavaşlama yolunu keşfetmek, kalıcı olan tek şey” diyor İlayda Kutevu. Bu nedenle, her bireyin kendi yavaşlama yöntemini bulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir