YÖK Başkanı Erol Özvar: Türkiye uluslararası öğrencilere ev sahipliğinde dünyada ilk 10’da




YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan Üniversitelerin Rolüne Dair Açıklamalar

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan Üniversitelerin Rolüne Dair Açıklamalar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Hedefimiz, Türk yükseköğretimini entelektüel hareketlilik ve dünya çapında ortaklıklar için merkez haline getirmektir. Türkiye, şu anda çeşitli ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapma konusunda dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır” dedi.

YÖK ile uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) işbirliğiyle Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi”nin resmî açılış töreni İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan YÖK Başkanı Özvar, kongrenin İsrail’in İran’a yönelik yeni saldırı başlattığı dönemde gerçekleştirildiğini, İsrail’in daha geniş çaplı çatışmalara yol açabilecek saldırganlığına son vermesi gerektiğine inandığını söyledi.

İsrail’in aynı zamanda Gazze’de devam eden trajedinin de sorumlusu olduğunu belirten Özvar, okulların ve üniversitelerin sistematik şekilde hedef alınarak Filistinli gençlerin temel eğitim haklarından mahrum bırakıldığını ifade etti.

Özvar, bu saldırıların hep birlikte kınanması gereken bir durum olduğunu dile getirerek, “Uluslararası yükseköğretim camiasını, akademik özgürlük ve insan haklarını açık ve güçlü şekilde savunmaya çağırıyoruz. Dünyanın dört bir yanından yükseköğretim liderleri olarak bu zorlukların üstesinden gelmek için işbirliği yapmamız kritik önem taşımaktadır. Bölgesel ve küresel barış ve istikrarı desteklemek için sorumluluk almalıyız. Yükseköğretim altyapısı ciddi şekilde etkilenen ülkelere mevcut tüm yardımı sağlamak, hepimizin ortak sorumluluğudur.” diye konuştu.

“Kongre, sürdürülebilirlik konusunda pratik çözümlerin geliştirilmesine yardımcı oluyor”

Özvar, kongrenin sorunları tartışmak için dünyanın dört bir yanından çeşitli paydaşları bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Çevresel bozulma, sosyal adaletsizlik ve küresel istikrarsızlık çağında, kolektif bilgi ve uyumlu eylem, her zamankinden daha önemlidir. Tartışma, bilgi alışverişi ve işbirliği için bir forum sunan bu kongre, sürdürülebilirlik konusunda ortak anlayış oluşturulmasına ve pratik çözümlerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yükseköğretimde yapılan çalışmaları anlatan Özvar, bilimsel, yenilikçi ve eşit eğitim fırsatları sağladıklarını söyledi.

Özvar, uluslararasılaşmanın, konseylerinin öncelikli stratejik hedeflerinden biri olduğunu ifade ederek, şunları paylaştı:

“Hedefimiz, Türk yükseköğretimini entelektüel hareketlilik ve dünya çapında ortaklıklar için merkez haline getirmektir. Türkiye, şu anda çeşitli ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapma konusunda dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Ayrıca, üniversitelerimizi yurt dışından araştırmacılar ve öğretim üyeleri için cazip seçenekler haline getirmek istiyoruz. Uluslararası işbirlikleri, karmaşık küresel meselelerin üstesinden gelmek için farklı bakış açılarını bir araya getirir. Ortak araştırmalar, birleştirilmiş derece programları ve paylaşılan altyapı sadece eğitim performansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda entelektüel diplomasi yoluyla barış ve anlayışı da teşvik eder. Türkiye, akademik inovasyon, kültürel diyalog ve sürdürülebilir kalkınma için kritik önem taşıyan bu tür işbirliklerini sürdürmeye kararlıdır.”

İstanbul, kurulma kararı alınan Sekretarya’ya aday

Özvar, İstanbul’un Tiran’da düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Konferansı’nda kurulma kararı alınan Sekretarya’ya aday olduğunu belirterek, “Ayrıca, şu anda Türk Devletleri Örgütü üyeleri ve gözlemcileriyle birlikte bir Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı kurulması için çalışıyoruz ve bu konuda birkaç kilit öneri sunduk. Uluslararasılaşma yaklaşımımız Avrupa’nın ötesine geçerek Afrika, Asya ve ötesinde yenilikçi işbirliklerini de kapsamaktadır.” dedi.

Özvar, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün Türk yükseköğretim sektörü için önemli öncelikleri temsil ettiğini dile getirerek, “Kurumlarımız çevre bilincini teşvik ederek ve yeşil kampüsler geliştirerek öğrencilerini küresel sürdürülebilirlik sorunlarıyla yüzleşmeye hazırlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak sadece çevresel bilgi birikimini değil, aynı zamanda güçlü ve yaygın bir uygulamayı da gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın liderliğinde 2017’de başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin önemine değinen ve projenin kazanımlarını anlatan Özvar, YÖK’ün üniversite kampüslerini sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu hale getirmek amacıyla Sürdürübilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’ni kongredekilere aktardı.

Kongre 19 Haziran’da sona erecek. (AA)


Related Posts

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

ATA AÖF BÜTÜNLEME SINAV GİRİŞ YERLERİ || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı. ATA AÖF final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Final sınavlarında istedikleri başarıyı elde edemeyenler için yapılacak olan bütünleme sınavları üç oturumda tamamlanacak. Sınav öncesi ATA AÖF sınav yerleri obs.atauni.edu.tr giriş ekranı üzerinden öğrenilebilecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavı giriş belgesi nasıl alınır? İşte ayrıntılar…

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHİ ||Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavları ne zaman sorusu, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

AYT’de müfredat dışı soru!

MEB’in öğrencilere okunmasını tavsiye ettiği, “100 Temel Eser” içinde ve müfredatta yer almayan, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik yolsuzluklar ile bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazeteci Mahmut Ersoy’un öldürülmesini konu alan Attila İlhan’ın, “Kurtlar Sofrası” adlı romanından soru soruldu.

HSK KARARNAME 2025 – SON DAKİKA || HSK kararnamesi ile görev yeri değişen hakim ve savcıların isimleri

HSK kararname 2025 son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Hakimler savcılar kararnamesi Resmi Gazete’ de yayımlandı. HSK’nin 2025 yılı Ana Kararnamesi tamamlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) 2025 yılı Ana Kararnamesi çalışmalarını tamamladığını bildirerek, hakim ve savcılara yeni görev yerlerinde başarı diledi. İşte, HSK kararnamesi ile görev yeri değişen hakim ve savcıların isimleri

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı