Açlık sınırı asgari ücreti geçti: Yoksulluk sınırı dört katına dayandı!

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), DİSK’e bağlı olarak mayıs ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayınladı. Rapor, TÜİK verileri ile İstanbul Halk Ekmek ve zincir marketlerin fiyatları kullanılarak oluşturuldu. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için aylık en az 23.615 TL gıda harcaması yapması gerekiyor. Bu miktar sadece gıda için gereken minimum harcama tutarıdır.

Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar da hesaba katılarak 81.686 TL olarak belirlendi. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı ise 37.912 TL olarak raporda yer aldı.

BESLENME MALİYETLERİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Rapora göre, her bireyin beslenme ihtiyacına göre farklı harcamalar ortaya çıkıyor. Sağlıklı beslenme için aylık harcamalar şu şekilde belirlendi: bir erkek için 6.597 TL, bir kadın için 6.254 TL, 15-18 yaş arası gençler için 6.610 TL ve 4-6 yaş arası çocuklar için 4.155 TL.

SEBZE-MEYVE VE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Günlük harcamalarda en yüksek maliyet meyve ve sebzelerde 211,71 TL olurken süt ve süt ürünleri 210,71 TL ile onu takip etti. Et, tavuk ve balık grubu için günlük harcama 161,64 TL, ekmek içinse 71,43 TL olarak raporda yer aldı. Katı ve sıvı yağlar 40,69 TL, yumurta 15,22 TL ve tatlandırıcı ürünler ise 19,29 TL’lik günlük harcamanın içinde yer aldı.

ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİLDE EN BÜYÜK PAY

Gıda harcamalarının toplamında en büyük pay yüzde 27,3 ile et, yumurta ve kurubaklagil gruplarında yer aldı. Süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 26,77; meyve ve sebzelerin payı ise yüzde 26,9 olarak belirlendi. Ekmek, makarna ve benzer ürünlerin toplam harcamadaki payı yüzde 11,38 iken, diğer gıda harcamalarının payı yüzde 7,62 olarak raporda yer aldı.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN DURUMU KRİTİK

TÜİK verilerine göre Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 314 bin. Özel sektörde ücretle çalışan işçi sayısı ise 17 milyon 433 bin olarak belirlendi. Bu veriler, ülkedeki istihdamın yaklaşık yüzde 54’ünün asgari ücretle çalıştığını gösterir. 2025 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı olan 22.104 TL’nin açlık sınırının altında ve neredeyse yoksulluk sınırının dört katı olması, ekonomik durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Related Posts

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Tahliye taahhütnamesine Yargıtay onayı; kiracı iddiasını kanıtlayamadı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları mayısta azaldı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

Tarife savaşları Çin’e yaramadı: Şirketlerin karları düştü

ABD ile karşılıklı tarife restleşmesi sonucu anlaşmaya varan Çin’de sanayi şirketlerinin karları, belirsizliğin etkisiyle mayısta düşüş kaydetti.

AYM’den flaş ÖTV kararı! 9 ay sonra yürürlüğe girecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki, engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan malul ve engellilerden sadece taşıtı özel tertibatla bizzat kullanabileceklerin, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasından yararlanabileceğini öngören kuralı, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Tatilciler otelden eve geçti! Haftalık 75 bin TL

Tatil masraflarını kısmak isteyenler, oteller yerine günlük kiralık evleri tercih etmeye başladı.