Suriye’de Dürzilerle çatışmalarda 70’ten fazla can kaybı

Suriye’deki Mezhepsel Çatışmalar Devam Ediyor: Dürzi Azınlık ve Hükümet Güçleri Arasındaki Çatışmalar

Suriye’deki Dürzi azınlıkla hükümete bağlı güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede iki gündür devam eden mezhep çatışmalarında en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sahnaya’daki çatışmalarda ölenler arasında 30 güvenlik görevlisi, Dürzi azınlığa mensup 15 savaşçı ve bir sivilin bulunduğu kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, başkent Şam yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda ise 15 Dürzi savaşçının öldürüldüğünü açıkladı. Gözlemevi, Çarşamba günü gerçekleştirilen saldırının Sahnaya’daki Dürzilere destek için bölgeye gitmekte olan Dürzi milislerin hedef aldığını aktardı.

Süveyda’daki bir Dürzi kaynak, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada olayı doğrulayarak, “hükümet güçlerinin himayesi olmadan kimsenin bu katliamı gerçekleştiremeyeceğini” ifade etti.

“Soykırım” Suçlaması ve Müdahale Çağrısı

Suriye’deki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Hikmat el Hicri, Perşembe günü yaptığı açıklamada, halkına yönelik “soykırım niteliğinde bir kampanya” yürütüldüğünü belirterek saldırılara tepki gösterdi.

Hicri, Şam yakınlarındaki Ceremana ve Sahnaya’da yaşanan şiddeti “hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek bir soykırım kampanyası” olarak nitelendirdi. Uluslararası güçlere çağrıda bulunan Hicri, “barışın korunması ve bu suçların devamının önlenmesi için acilen müdahale edilmesini” talep etti.

Muhammed Peygamber’e Hakaret İddiası

Gerilim, Pazartesi günü Carmana’da Dürzi toplumuna mensub bir din adamına ait olduğu iddia edilen ve Muhammed Peygamber’e hakaretler içeren ses kaydının yayılması üzerine patlak vermişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk incelemede bu ses kaydından Dürzi din adamının sorumlu olmadığı tespitinin yapıldığına dikkat çekildi. Bakanlık, yurttaşlara hukuka riayet etme ve güvenliği tehlikeye atmaktan kaçınma çağrısı yaptı.

Carmana’daki Dürzi topluluğundan yapılan açıklamada ise “fitne çıkarmak” amacıyla hazırlandığı belirtilen kayıtta konuşan kişinin Dürzi olmadığı belirtildi. Dürzi din adamı Mervan Kiwan da sosyal medyada yayınladığı bir videoda, ses kaydından kendisinin sorumlu olmadığını dile getirerek, “Bunu her kim yaptıysa Suriye halkının bileşenleri arasında ihtilaf çıkarmak isteyen kötü bir adamdır” ifadelerini kullandı.

Mezhepsel Çatışmaların Yayılması Endişesi

Kökleri Şiilik mezhebine uzanan Dürziler, günümüzde ağırlıklı olarak Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün’de yaşayan bir dini azınlık.

Suriye’nin devrik lideri Beşar Esad döneminde ülkedeki birçok Dürzi, genel olarak rejime yakın bir tutum sergiledi. Esad’ın devrilmesinin ardından bazı Dürziler, Şam’ı ele geçiren radikal İslamcı Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki yeni yönetimi açıkça eleştirmeye başladı. Öte yandan yeni hükümeti benimseyen Dürziler de bulunuyor.

Son yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Suriye’deki farklı topluluklar arası ilişkilerin kırılganlaşması ve mezhepsel çatışmaların yeniden alevlenme riskinin artmasından endişe ediliyor.

DW, dpa, AFP/SÖ, JD

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirim?

Related Posts

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Rusya ile Çin’in arasını açma girişimleri boş hayal

Çin Dışişleri Bakanı Wang Moskova ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Pekin ve Moskova’nın omuz omuza durduğu sürece güç politikasının galip gelemeyeceğini belirterek Rusya ile Çin’in arasını açma girişimlerinin ‘boş hayalden’ ibaret olduğunun altını çizdi.

Soykırımın gölgesinde ayakta durmaya çalışan Filistinli annelerden dünyaya çağrı: “Bize destek olun”

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında eşlerini ve evlatlarını kaybeden ve hayatta kalan aile fertlerini ayakta tutmaya çalışan Filistinli anneler, dünyadaki diğer annelere “bize destek olun” çağrısında bulundu. Han Yunus’taki Yetimler Mülteci Kampı’nda çadırda yaşayan Ummu Eymen: “Yemek ve içecek yok. Bir aydır ekmeğimiz bile yok. Bir tek oğlum vardı onu da kaybettim. Şimdi hiç bir dayanağımız yok. Su doldurmaya yollayacağım bir erkek evladım yok. Ben gidip su dolduruyorum. Savaşın bitmesini, yokluk ve mahrumiyetin son bulmasını istiyorum” dedi.

Kassam Tugayları: Gazze’de İsrail piyade birliğine pusu kurduk, ölü ve yaralılar var

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde İsrail piyade birliğini hedef alan komplike bir pusu kurulduğunu, askerlerden ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Kassam, Telegram hesabından, 7 Mayıs …

Gazze’de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında: 40 gündür ekmeğe erişim yok

İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle Gazze’de 65 binden fazla çocuğun açlık kaynaklı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Gazze’deki hükümetin medya ofisi yaptığı açıklamada “Bölgede 40 gündür hiçbir fırın çalışamıyor, halkın temel gıdası olan ekmeğe erişimi tamamen kesilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

AKP’li belediyenin 539 milyonluk araç ihalesi tartışması büyüyor: Soruşturma derinleşiyor

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Akın, AKP’li Elazığ Belediyesi’nin 3 yıllık olan ve 539 milyonluk araç kiralama ihalesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akın, Elazığ Belediyesi’nin 82 adet temizlik aracını mevzuata aykırı ve fahiş bedellerle kiralamasıyla ilgili olarak, belgeleriyle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve kamuoyunu kanıtlarla bilgilendirdiklerini belirtti.

130 kişinin öldüğü Çuhadar Sitesi davasında 1 hapis, 1 beraat

Kahramanmaraş’ta 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi’nin 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması ile ilgili Sıtkı Okumuş (57) 15 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı, Fatih Karakale (67) beraat etti, firari Enes Köksalmış’ın (58) dosyası ayrıldı.