Avrupa’da Yetişkinlerin Becerilerinde Azalma Tespit Edildi
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa’da son 10 yılda yetişkinlerde okur yazarlık ve sayısal becerilerinde azalma olduğu ortaya çıktı.
OECD’nin yaptığı yetişkin becerileri anketine göre, her beş yetişkinden biri okuryazarlık, matematik ve problem çözme becerilerinde düşük performans gösteriyor.
Eğitimli ebeveynlere sahip yetişkinlerin okuryazarlık becerilerinin eğitimsiz ebeveynlere sahip yetişkinlere göre 50 puan daha yüksek olduğu ankette, matematik becerileri yüksek olan yetişkinlerin ise becerileri düşük olanlara göre yüzde 11 puan daha sağlıklı olduğu belirtildi.
Aynı zamanda internet kullanan yetişkin sayısının 2012-2023 arasında yüzde 76’dan yüzde 93’e çıktığı tespit edildi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde son 10 yılda yetişkinlerde okuryazarlık oranının düştüğü ve sayısal becerilerin azaldığı ortaya kondu.
AB Komisyonu, OECD ile ortak finanse ettiği Uluslararası Yetişkin Becerileri Anketi’nin (PIAAC) sonuçlarını duyurdu.
20 AB üyesi ülkenin yanı sıra, Japonya, Norveç, İngiltere, Kanada, İsviçre, Yeni Zelanda, ABD, Singapur, Güney Kore ve İsrail’de yapılan anketlerin sonuçları, bu ülkelerde yetişkinlerin okuryazarlık ve sayısal becerilerinin son 10 yılda azaldığını veya durgunlaştığını ortaya çıkardı.
Yetişkinlerde Beceri Eşitsizliği En Fazla Okuryazarlık Alanında Arttı
16-65 yaş arası yetişkinlere yapılan ankete göre, söz konusu durum Finlandiya ve Danimarka’da önemli ölçüde iyileşirken, bu iki ülkeye ek olarak Estonya ve Hollanda’da ise sayısal becerilerde ilerleme kaydedildi.
Anket ayrıca, en düşük ve en iyi performans gösteren yetişkinler arasındaki beceri eşitsizliğinin, özellikle okuryazarlık alanında arttığını gösterdi.
Anket yapılan ülkelerin geneline bakıldığında her iki alanda ileri düzeyde yetenekler sergileyen ülkelerin Finlandiya, Japonya, Hollanda, Norveç ve İsveç olduğu kaydedildi.
AB ülkeleri içinde en düşük sonuçlar, okur yazarlık alanında sırasıyla Polonya, Litvanya, Çekya, Macaristan ve Avusturya’da görüldü.
Onları daha ılımlı seviyelerdeki düşüşle Fransa, İtalya, İrlanda, İspanya ve Hollanda izledi.
Sayısal yeteneklerde de Litvanya, Polonya, Macaristan ve Slovakya’da olumsuz sonuçlarla karşılaşıldı.
AB dışındaki ülkeler arasında en fazla düşüş okur yazarlık alanında sırasıyla Kore, Yeni Zelanda ve ABD’de görüldü. Sayısal yeteneklerde de yine bu 3 ülkede düşüş görülürken, sıralama Yeni Zelanda, Kore ve ABD olarak kaydedildi.