2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Vergi Affı ve Beyanname Gözetim Programı Hakkında Önemli Bilgiler

Son bir ay içinde gelen soruların çoğunluğu vergi affı ve tüzel kişilere gönderilen vergi uyarı yazılarıyla ilgiliydi.

Beyanname Gözetim Programı Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen program, 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi vermesi gereken yaklaşık 500 bin mükellef üzerinde yapılan risk analizlerine dayanarak, yaklaşık %10’luk bir kısmın riskli grup olarak belirlenmesi ve bu mükelleflere risklerine dair uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

Yani, Bakanlık, mükellefleri henüz beyanname vermeden potansiyel olarak riskli bulduğu durumda uyarıyor ve doğru beyanda bulunmalarını öneriyor.

Bu adım ile Bakanlık hem gelirlerini artırmayı hem de olası vergi cezalarından korumayı amaçlıyor.

Hazine Maliye Bakanı Sayın Şimşek ve ekibinin proaktif bir adım atmaları ve her iki tarafı göz önünde bulundurmaları oldukça akılcı bir harekettir.

Ayrıca, sınırlı denetim kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması açısından da bu adım önemli bir adımdır.

Mükelleflere gönderilen yazılarda ağırlıklı olarak şu konular ele alınmaktadır:

  • Dönem içindeki tahsilatların doğru bir şekilde brüt satış hasılatına intikal edip etmediği,
  • Maliyetlerin doğruluğu,
  • Safi kurum kazancının doğruluğu,
  • Zarar mahsubunun doğruluğu,
  • İndirimlerin doğruluğu,
  • Ve daha birçok konu…

2025 yılından itibaren teknolojinin daha yoğun kullanılması ve yapay zeka destekli risk analizlerinin hızla gerçekleştirileceği bir döneme giriliyor. Bu da gayri resmi işlemlerin daha kolay tespit edileceği bir süreci işaret etmektedir.

İşletmelerin sağlığı için vergisel yükler göz önünde bulundurularak olası cezalardan kaçınmak önemlidir.

Vergi Affı Mümkün mü?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi affı konusunda net bir şekilde hiçbir planlarının olmadığını ve bu tür söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı.

Bu nedenle, 2026 sonuna kadar vergi affı beklenmiyor. Ancak, 2027 ve sonrasında bir af olasılığı bulunabilir.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.